VVV Vlieland
Menu
Suchen & Buchen Ferienhäuser und Wohnungen

Wählen Sie die Daten oder ansehen Sie Alle Unterkunften

Ontdekkingstocht met de kids

Op pad in de Vlielander natuur

De Vlielander natuur leent zich prachtig voor een ontdekkingstocht samen met je vader en/of moeder. Hieronder een aantal tips van de boswachters van Staatsbosbeheer op Vlieland.

06-04-2022

Ontdekkingstocht met de kids
Wie durft?

Bij laag water kan je scharrelen op de bodem van de Waddenzee. En je bent dan niet alleen, want het krioelt er van het leven. Til maar eens voorzichtig een steen op; grote kans dat er één of meerdere krabben onder zitten. Aan de onderkant van de krab kan je zien of het een man of een vrouw is. Een scherpe driehoek onder de buik, dat is een mannetje en het vrouwtje heeft een brede beetje ronde driehoek onder haar buik.

Op de stenen zie je vaak slakken, dat zijn alikruiken. Als je ze even op je hand legt komen ze uit hun huisje. Wanneer je ze zachtjes aanraakt kruipen ze terug en sluiten zich af met een deurtje. Hiermee beschermen ze zich tegen uitdroging en andere dieren. 

Vies worden kan heel goed op het Wad. Smeer je handen maar eens in met zacht waddenslik, dat zijn hele kleine zwarte kleideeltjes en dat voelt zacht aan, daar kan geen handcrème tegenop. Oké, het stinkt een beetje, maar dat hoort er bij. Hierna wil je natuurlijk alles weten van het leven in en op de bodem; dan boek je een wadexcursie bij De Noordwester.

Dwalen in het sprookjesbos van Oude Kooi

In de zomer staan de varens zo hoog dat kleine kleuters er zo’n beetje onderdoor kunnen lopen. Samen met de grillige eiken zorgen ze voor een magische sfeer. Gluur door de kijkgaten van de vangarmen van deze eendenkooi en wie weet zie je een ijsvogel over het water scheren.

Heb je de ‘weetjeswandeling’ al gedaan?

Bij de VVV en De Noordwester zijn wandelrouteboekjes van Staatsbosbeheer te koop met zes wandelingen en veel informatie over de natuur van Vlieland (€ 7,50). Op bladzijde 68 vind je de ‘weetjeswandeling’. De route start voor het woonhuis van De Lange Paal. Als je deze wandeling gedaan hebt weet je veel meer over het bos dan daarvoor.

Ga je mee dwalen en keutelen met Stout Konijn?

Er woont een konijn op Vlieland, niet zo maar een konijn, een Stout Konijn. Ga jij op zoek naar hem? Bij de VVV en camping Stortemelk kan je gratis het Stout Konijn dwaalspoor ophalen. Wie weet vind je zijn hol ook wel.

Wat is er nog meer te doen?

Klim eens in een boom, rol of spring van een duin, bouw een zandkasteel. Zoek schelpen waar een gaatje in zit (dat heeft een roofslak gedaan), daar kan je een mooie ketting van maken. Hoeveel verschillende vogels zie je? Tel ze eens. Weet je ook hoe ze heten? En hoeveel kleuren groen zie jij eigenlijk?