VVV Vlieland
Menu
Suchen & Buchen Ferienhäuser und Wohnungen

Wählen Sie die Daten oder ansehen Sie Alle Unterkunften

De Creatieve Werkplaats van start op Vlieland

Het begon vorig jaar augustus als idee en gaat deze maand van start: De Creatieve Werkplaats in de oude bibliotheek op Vlieland. Rianne Ananias en Julia Visser hebben samen met Eva Seiger en Tanja Visser flink werk verzet om deze wens te vervullen en kijken ernaar uit om open te gaan . Rianne: ‘Het is heel fijn een plek te hebben waar je je zinnen kunt zetten op iets creatiefs.’

Het aanbod van activiteiten op Vlieland is veelal gericht op sport. Er is nauwelijks gelegenheid om ergens creatief bezig te zijn. Rianne en Julia hebben allebei een creatieve studie gedaan en waren al langere tijd op zoek naar een creatieve ontmoetingsplek. ‘Zelfs als we wilden brainstormen over een idee, moesten we in een restaurantje afspreken. Daar waren dan altijd mensen die meeluisterden en soms ook wel leuke inbreng hadden. Om onze plannen te kunnen realiseren, moest er gewoon een eigen plek op het eiland komen’, vertelt Rianne.

Stichting

Allereerst peilden de creatieve vriendinnen hoe de andere eilandbewoners daarover dachten. Julia: ‘We kregen veel reacties dat mensen zo’n ruimte ook misten en dat ze het erg leuk zouden vinden zoiets te hebben. Dat was voor ons een extra stimulans om ons hiervoor in te zetten.’ Er werd een stichting opgericht met de werknaam ‘De Creatieve Werkplaats’. Uiteindelijk is deze naam behouden omdat er geen andere naam was die de lading beter dekte.

Van hieruit zijn ze op zoek gegaan naar geld en een geschikte locatie. ‘We hebben zelf geen geld om te investeren in ons idee. Daarom zijn we gaan kijken hoe we aan een inkomstenbron konden komen. Andere stichtingen op het eiland hebben aanvragen gedaan bij het Iepen Mienskipsfûns. Na veel voorbereiding hebben wij daar uiteindelijk ook een aanvraag ingediend en die werd gehonoreerd’, aldus Rianne.

Oude bibliotheek

Julia: ‘Ondertussen kregen we een tip dat de oude bibliotheek weer leeg zou komen.’ ‘Een schitterende locatie aan de Dorpsstraat’, vult Rianne aan. ‘We hebben de gemeente toestemming gevraagd om daar De Creatieve Werkplaats te starten. Na diverse gesprekken, een projectplan schrijven, begrotingen maken, adviezen inwinnen en weken van wachten, kregen we groen licht van het college. Echt fantastisch!’

Hoewel het een tijdelijke locatie met een contract voor een jaar betreft, kunnen Rianne en Julia niet wachten om te starten met workshops en een open atelier. ‘Naast keramiek, waar ik zelf veel mee bezig ben, willen we onder andere workshops schilderen, grafische druktechnieken of knutselen voor kinderen geven’, vertelt Rianne. ‘En dan het liefst met materialen van het eiland of geïnspireerd op het eiland.’

Dat Vlieland een eiland is brengt mee dat samenwerken bijna vanzelfsprekend is. ‘Iedereen probeert elkaar altijd te helpen en iets terug te geven. Daarnaast zijn we hier op een verantwoorde manier bezig met het gebruik van materialen. Dat is ook iets wat we met De Creatieve Werkplaats willen nastreven.’ Zo wordt voor de inrichting van de werkplaats geen nieuw meubilair aangeschaft. Julia: We zijn al bij de Drumbandschuur (tweedehandszaak op Vlieland, red.) geweest en hebben een tafel, stoelen en een kast gekocht.’

Toeristen

Half augustus kregen ze de sleutel. Afhankelijk van wat er in het pand nog moet gebeuren, gaan in de loop van september de deuren open. Overigens niet alleen voor eilandbewoners, toeristen zijn uiteraard ook welkom in De Creatieve Werkplaats. ‘Tijdens vakanties kunnen zij workshops volgen of lekker komen werken. Zeker met slecht weer zijn we dan een geschikte binnenactiviteit’, verduidelijkt Julia.

Dagdromend zien Rianne en Julia op den duur een bruisende plek waar nog meer culturele vormen samenkomen. ‘Theater, galerieën, een plek waar lezingen gegeven kunnen worden, noem maar op. Dat is een langdurig project waarover we ook al met de gemeente hebben gesproken en waar we heel graag naartoe willen werken.’ Ideeën genoeg daar op Vlieland!

Informatie over openingstijden, workshops en het open atelier van De Creatieve Werkplaats zijn te vinden op www.decreatievewerkplaats.nl.


Iepen Mienskipsfûns 

De provincie Fryslân stelt via het Iepen Mienskipsfûns (IMF) geld beschikbaar om projecten van inwoners verder te helpen. Wanneer je denkt dat jouw project bijdraagt aan de leefbaarheid van jouw wijk, dorp of eiland kun je in aanmerking komen voor een subsidie vanuit het IMF. Verenigingen, stichtingen, coöperaties, maar ook groepen van vijf personen, kunnen via Streekwurk een aanvraag indienen. Ieder jaar zijn er drie periodes waarin dit dient te gebeuren. De derde tender van 2023 opent op 18 september en duurt tot 5 oktober. Meer informatie en contact via www.streekwurk.frl. 


Tekst: Friesland Post, editie september 2023, Bianca Beemer