VVV Vlieland
Menu
Suchen & Buchen Ferienhäuser und Wohnungen

Wählen Sie die Daten oder ansehen Sie Alle Unterkunften

Vroege lente

De eerste Soay lammetjes zijn geboren.

De Soay schapen in het begrazingsgebied hebben nu al lammetjes en dat is erg vroeg in het jaar. Al op 4 januari 2018 zag medewerker van Staatsbosbeheer Herman Vogel de eerste Soay lammetjes.

Zou het door de zachte herfst komen, of de uitstekende conditie van de Soay schapen?
31-01-2018
Vroege lente

We weten het niet, maar feit is, dat er nu al Soay lammeren te zien zijn in het begrazingsgebied. Meestal worden ze geboren in maart, april, mei. Maar er zijn nu (eind januari) al 20 geteld. Het gaat dus prima met ze. De natuur gaat gewoon z'n gang. Het grote voordeel van de Soay schapen is, dat ze als wilde schapen in het gebied van 220 hectare zichzelf prima redden.

De lammeren worden op een beschutte plek geboren, daar hebben ze ons niet bij nodig. De hoeven slijten vanzelf af, die worden niet geknipt en de vacht valt in plukken van ze af, dus scheren is ook niet nodig. Je kunt de rammen (mannen) makkelijk onderscheiden van de ooien (vrouwen). De rammen hebben behoorlijke stevig gekrulde hoorns en lange borstharen, het lijken wel manen. Soay schapen kunnen zich enorm snel verplaatsen en enorme sprongen maken. Er is geen sprake van kudde gedrag. Bij onraad spat een groep uit elkaar en rennen ze allemaal een kant uit. Mooi is het om te zien, dat de ooien met lammeren elkaar wel opzoeken.
 
Er van genieten kan dus nu, aaien is onmogelijk.