VVV Vlieland
Menu

Getijdentabel

Hoogwater, laagwater, springtij, doodtij... Of je nu wil paardrijden, vissen of schelpjes zoeken, soms is het handig om te weten of het eb of vloed is. De getijdentabel is te downloaden op onze website.

Hoog- en laagwater

Elke gemiddeld 6.15 uur verandert het tij. Dat betekent als het nu net eb (laagwater) is geworden, dat het over zes uur en een kwartier weer vloed (hoogwater) wordt.

Met eb is het strand extra breed, ideaal voor als je bijvoorbeeld een strandrit te paard wilt maken. Terwijl je met vloed juist beter kunt vissen.

Getijdentabel

In de getijdentabel kun je per dag zien wanneer het precies hoogwater wordt. Wil je weten wanneer het eb is? Reken er dan ruim zes uur en een kwartier bovenop. Houd er rekening mee dat dit de getijdentabel is voor de waddenkant en de haven van Oudeschild. Op het Noordzeestrand is het één uur eerder eb en vloed.

Download getijdentabel 2024 ( opent als PDF)

Springtij

Zo'n twaalf keer per jaar is er een groot verschil tussen hoog- en laagwater. De vloed komt dan hoger dan gemiddeld en eb is lager dan gemiddeld. Je noemt dit springtij en het vindt altijd twee etmalen na volle maan en twee dagen na nieuwe maan plaats. In de bovenstaande getijdentabel kun je de data voor dit jaar bekijken.

Doodtij

Het tegenovergestelde van springtij is doodtij. In deze periode is het verschil tussen eb en vloed juist minimaal. Het hoogwater is minder hoog dan gemiddeld en het laagwater minder laag dan normaalgesproken. Dit vindt altijd één week na springtij plaats. In de getijdentabel vind je ook de datums van doodtij.