VVV Vlieland
Menu
Suchen & Buchen Ferienhäuser und Wohnungen

Wählen Sie die Daten oder ansehen Sie Alle Unterkunften

Ontdek de smaak van Vlieland

Een vakantie om je vingers bij af te likken.

Met haar ongerepte natuur en uitgestrekte zandvlakten staat Vlieland bij veel natuurliefhebbers op het lijstje met favoriete bestemmingen. Naast rustzoekers biedt het eiland ook de echte fijnproevers een vakantie om je vingers bij af te likken. Op en om het eiland leeft en bloeit van alles: cranberry’s, zeewier, oesters, mosselen, kokkels, eetbare bloemen, heilzame kruiden, paddenstoelen en natuurlijk volop vis. Deze smaken kun je niet alleen proeven in de restaurants, maar je kunt er zelf ook actief aan meedoen. Maak een keuze uit een scala aan leuke rondleidingen, proeverijen en workshops die je kennis laten maken met de smaak van Vlieland.

De honing die door de bijen wordt gemaakt is in principe het enige product dat 100% Vlielands is. Honing is verbonden aan de natuurlijke omgeving. Er zijn meerdere bijenkasten op verschillende locaties aanwezig op het eiland. Elke locatie heeft weer zijn unieke vegetatie verbonden aan de tijd van het jaar. De bijenkast op de Kwelder, een natuurgebied in West-Vlieland, produceert twee verschillende honingen. In eerste instantie een honing die zijn oorsprong nagenoeg volledig vindt van bramen. Later in dat jaar zijn het juist de bloemen van het lamsoor, een ziltig plantje met een paarse bloem. De bijenkast die zich in de dorpsstraat bevindt produceert honing die afkomstig is van de bloesem van de lindenboom en een klein gedeelte watermunt. Die honing heeft juist weer een lichte en fris karakter. Zo is elke honing net even anders en dat komt allemaal door de prachtig diverse natuur van Vlieland. Hornbij honing van Vlieland is verkrijgbaar in winkel de Parel.

Wat past er beter bij het eiland dan zeewier. ’s Zomers liggen er bulten op het Wad, vol vitamines, mineralen, jodium en ijzer. Zeewier is het voedsel van de toekomst. Kaasmaker Nils Koster besloot iets te gaan doen met al dat zeewier. Hij oogst het nu vers uit de zee en verwerkt het uiteindelijk in zijn kazen: de unieke Vlielander Zeewierkazen. Die rijpt hij diep onder de grond in een oude bunker. Net als die andere bijzondere kazen die hij maakt, met bijvoorbeeld karamel of honingklaver. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met de koele temperatuur zorgen voor het perfecte klimaat om kaas zijn smaak te geven. Kom ze proeven tijdens een kaasproeverij. Zelf kaas maken kan ook! Tijdens een workshop leer je hoe je zelf binnen een uur een pak melk omtovert tot verse kaas, al dan niet met zeewier of doe mee aan de rondleiding en proeverij bij de Vlielander kaasbunker.


Op Vlieland belandt het eiland in een flesje. Op de rand van land en water staat in de duinen Fortuna Vlieland, een brouwerij waar op basis van eilander ingrediënten en puur gezuiverd duinwater geheel duurzaam bier wordt gemaakt. Het Fortuna Vlieland-bier is verkrijgbaar in zes smaken: de mild fruitige Duin Blond, de lekker hoppige Island Ale, de tikkeltje zoete Wad Donker, de verfrissende Stortemelk Wit, de prettig zure Monnicke Weizen, de aangenaam bittere Storm Stout en de weldadig kruidige Tij Tripel. Vlielander smaakmakers als duizendblad, honingklaver, zeesla, dennentoppen, cranberry's en rozenbottels geven de veelgeprezen bieren een uniek karakter en brengen de Wadden bij je thuis.

Een bezoek aan Slijterij de Branding is zeker ook bezoek waard als u op zoek bent naar de smaak van Vlieland. Grote kans dat je al bekend bent met de Vlielander Kruidenbitter. Slijterij de Branding verkoopt de enige echte, die met 30% alcohol. Ken je ook al de Wadka? De wadden-wodka met heerlijke zachte kruiden? Of de Struner-likeur, de eilandlikeur op basis van rum met zachte vanilletonen? Nederland is een eigen gin rijker: OldSalt Gin. En dit is wel een hele bijzondere. Want door de toevoeging van cranberry die wordt gecomplimenteerd door de zilte en zoete smaken van o.a. zeekraal en zeesla hebben de makers niet alleen een gouden combinatie te pakken, maar waan je je ook direct op het eiland van herkomst; Vlieland.

Eén van de meest bekende eilandproducten is uiteraard de cranberry, ook wel ‘het rode goud van Vlieland’ genoemd. Deze felrode bes is inmiddels uitgegroeid tot ware delicatesse op het eiland. Ieder restaurant heeft wel een gerecht met cranberry op de kaart staan. En dat terwijl de vrucht geheel per toeval op het eiland terecht kwam. Begin 1800 spoelden er vaten aan op Vlieland gevuld met rode besjes. Na een voorproefje concludeerden de eilandbewoners dat de inhoud van de vaten de moeite van het opeten niet waard was. De bessen werden in de duinen gekieperd, wat achterafgezien een uitstekende voedingsbodem bleek te zijn voor de cranberry. Bij verschillende winkels zijn leuke en lekkere cranberry producten te verkrijgen.Vlieland smaakt naar meer!