VVV Vlieland
Menu
Suchen & Buchen Ferienhäuser und Wohnungen

Wählen Sie die Daten oder ansehen Sie Alle Unterkunften

Tentoonstelling Bas Kwakman in Museum Tromp's Huys

Eilandjournaal, kaartinterventies en zicht op West-Vlieland

Schrijver/ beeldend kunstenaar Bas Kwakman is geen onbekende op het eiland. Al vanaf 2004 is hij mede- organisator van het jaarlijkse poëzie- en muziekprogramma op Stortemelk en in 2023 verbleef hij een maand als artist in residence in het atelier van Betzy Akersloot-Berg in de tuin van het Tromp’s Huys. Tijdens de residentie richtte Kwakman zich op drie thema’s: eilandjournaal, kaartinterventies en zicht op West-Vlieland.

Tentoonstelling Bas Kwakman in Museum Tromp's Huys

Binnen de serie eilandjournaal registreerde Kwakman zijn verblijf op het eiland – een dagboek in beelden. Dit variëert van een weergave van zijn dagelijkse renroute over het eiland, de ontdekking van de zandmotor, de plattegrond van het verdronken dorp West Vlieland en een onderzoek naar de geschiedenis van het eiland.

De kaartinterventies zijn gebaseerd op zijn ontdekkingen in het museum: de werken in deze serie vormen een persoonlijke dialoog met de prachtige collectie historische kaarten van het museum.

De serie Zicht op Vlieland bestaat uit tekeningen van de zee en de lucht, precies op de plek waar het verzonken West Vlieland ligt, gezien vanaf het juttershuisje. Zee-schappen, ‘geladen’ met het onzichtbare, verdronken dorp.

 

Over de kunstenaar

Bas Kwakman is schrijver, beeldend kunstenaar en uitgever. Hij is opgeleid als beeldend kunstenaar en docent kunstgeschiedenis/ kunstbeschouwing. Na diverse studies op het gebied van (cultureel) management en marketing werd hij organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en hedendaagse muziek. Hij werkte voor een aantal grote Rotterdamse kunstinstellingen en was in 1996 initiatiefnemer en mede-oprichter van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst. Van 2003 tot 2019 was hij directeur van Poetry International Rotterdam. Naast deze functies werkte Kwakman onverdroten door aan de ontwikkeling van zijn beeldend werk. Vanaf 2017 verschijnen de boeken van Kwakman, vaak met zowel taal als beeld, bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Voorbeelden zijn Hotelkamerverhalen (2017), In poëzie en oorlog (2019) en Flankhond, de geschiedenis van mijn hoofdpijn (2021). Onlangs verschenen bij Kwakman & Smet uitgevers Register (2024), een verslag in taal en beeld van een afscheid en de cd Klankcatalogus (2023) met poëzie en muziek.

 

Het beeldende en literaire werk van Kwakman is regelmatig in binnen – en buitenland te zien, te horen en te lezen. In 2018 ontving hij voor zijn bijdrage aan de internationale poëzie in Mexico-City de prestigieuze Ioannes Paulus Bressensis Award en in 2019 ontving hij de cultuurpenning van de stad Rotterdam. 

Bas Kwakman in Tromp’s Huys Vlieland, 26 oktober 2024 – 4 januari 2025