Winter op Vlieland
Misschien het mooiste seizoen?
Vooral in de winter is het er heerlijk stil en is het dus de ideale plek om even helemaal te ontspannen. Trek je warme jas en stevige wandelschoenen aan en struin op het eiland over eindeloos uitgestrekte stranden, golvende duinlandschappen én door naald- en loofbossen. Bewonder de vele vogelsoorten. Er is geen betere manier om de pure, ruige schoonheid van Vlieland te ontdekken, ook niet tijdens de wintermaanden.
Warme chocolademelk of gluhwein.
Na een lange wandeling in de kou heb je nood aan iets warm. Een dekentje, een haardvuur en – uiteraard – een lekker warm drankje. De winter is het seizoen bij uitstek om jezelf een plezier te doen met een kop cappuccino, een warme chocomelk of glühwein. De verschillende horecagelegenheden hebben heerlijke winterse lekkernijen op de menukaart staan. Wat dacht u van een stukje warm appelgebak.
Wintervogels
Nergens ter wereld vind je zoveel leven per vierkante meter bij op de Waddenzee. Miljoenen wadvogels strijken ieder jaar weer neer om aan te sterken om verder te vliegen naar het zuiden. Of ze blijven op Vlieland overwinteren. Voor vogelaars is Vlieland de place-to-be in de winter. Het waddengebied is een grensoverschrijdend gebied, boordevol ongerepte natuur. Het is dan ook de perfecte plek voor vogels om even tot rust te komen en gebruik te maken van alles wat dit prachtige gebied ze te bieden heeft.
Strandwandeling maken
Een strandwandeling is in de winter heel anders dan tijdens de zomer op Vlieland. Het is veel rustiger op het strand en de wind is koud, maar als je jezelf goed inpakt dan is het een genot om hier te wandelen. Loop bijvoorbeeld door de duinen naar het Posthuys en over het strand weer terug, of wandel een rondje om de oostpunt. Vriest het? Dan ligt er soms bevroren schuim op het strand. Een heel bijzonder gezicht!
Sterren kijken
Plof neer in een duinpan en ga sterren tellen. In de Werelderfgoed Waddenzee heeft de natuur vrij spel en wordt het ‘s nachts nog écht donker. Waar je zicht op andere plekken in Nederland wordt vertroebeld door lichtvervuiling kun je de sterrenhemel in Waddengebied bekijken zoals het bedoeld is: in complete duisternis. Bij een onbewolkte hemel zie je de hele Melkweg, vallende sterren en vele bekende sterrenbeelden. Wanneer je weet waar je naar kijkt, wordt de sterrenhemel nog mooier! De app Nightshift kan je daar een handje bij helpen. De app laat je weten wanneer het beste moment is om sterren te kijken, welke hemellichamen wanneer te zien zijn en met behulp van de sterrenkaart kun je alle sterrenbeelden vinden. Hoeveel ervan kun jij ontdekken?
Fiets je mee?
Huur een fiets en ontdek het heerlijk ruige en woeste eiland. De wind door je haren, het geluid van een krakende schelpen op het fietspad, ruisende zee en krijsende zeemeeuwen. Vlieland heeft een uitgebreid net van fietspaden. Deze met schelpen verharde paden bieden u een prachtige gelegenheid om vele plaatsen op het eiland te leren kennen. Het bos rond Oost-Vlieland is doorsneden met fietspaden. Als u op ontdekkingsreis gaat kunt u alle schakeringen die in het bos op Vlieland voorkomen goed bekijken. Of je nu elektrisch, schakel of tandem fietst. Ieder in zijn eigen tempo.
Wellness
Door weer en wind. Laat de elementen op je inwerken en geef je eraan over. Waai je hoofd even helemaal leeg op het strand en misschien ontvang je een gratis peeling, want na een dag buiten zijn op de Wadden voelt je gezicht gegarandeerd iets strakker. Daarna heerlijk opwarmen in de sauna of andere wellness faciliteiten of geniet van een welverdiende behandeling.
Zonsop,- en ondergang
Eigenlijk best handig die kortere dagen, daardoor hoef je er niet zo vroeg uit en hoef je niet lang op te blijven voor de zonsop- en ondergang. Het bekijken hiervan is dan ook een must do op jouw je activiteitenlijst. Ontdek de mooiste plekjes en ervaar de magie! Het is iets magisch, de overweldigende kleuren en het spektakel van de zon. Op Vlieland kun je op veel plekken terecht om dit schouwspel te zien. Wij raden het strand bij de Waddenhaven aan voor de zonsopkomst en aan het eind van de dag kun je de zon zien ondergaan bij de uitkijktoren bij de vuurtoren.
Zeehonden
Niets is zo lekker als een winterwandeling om vervolgens bij een haardvuur op te warmen met een glas Glühwein of warme chocolademelk. Tijdens zo'n wandeling is er vanalles te zien en valt het op de Wadden in de winter toch niet zo leeg en levenloos zijn als het lijkt. Er zijn veel vogels en met een beetje geluk spot je zelfs nog een zeehond. Het is bijna ondenkbaar met deze kou, maar de grijze zeehond baart haar jongen in de winter: van november tot en met december. Vanwege de koude maanden wordt de pup geboren met een warme witte vacht. Hiermee kan de pup niet direct zwemmen en dus blijft hij op het land liggen terwijl zijn moeder jaagt. 2 tot 3 weken lang zwemt ze zo heen en weer tussen het voeden van de pup en het voeden van zichzelf. Na ongeveer 3 weken komt de moeder niet meer terug en ligt de pup enkele dagen alleen. Dan verliest de pup zijn witte vacht en komt er een korte, donkere vacht voor in de plaats. Hiermee kan hij wel zwemmen en dit is dan ook het startsein voor de pup om voor zichzelf te gaan zorgen. Deze pups zwemmen dus vaak pas voor het eerst als de moeder al weg is!
Het is dan ook cruciaal voor de moeders en pups de rust krijgen om dit natuurlijke proces van intensief voeden, gevolgd door instinctief jagen zijn gang te laten gaan. Toch worden pups en moeders nog wel eens verstoord, meestal door onwetendheid. Want een pup maakt geluid om zijn moeder te laten weten waar hij is en dat het tijd is voor eten. Mensen vinden dit zielig klinken en denken dan dat de pup hulp nodig heeft. Dat is helemaal niet zo, maar doordat ze te dichtbij de pup komen zorgen ze voor verstoring. De moeder durft dan niet terug te komen aan land en laat uiteindelijk haar pup in de steek. Op jonge leeftijd kan een pup nog niet voor zichzelf zorgen en dan belandt hij in een zeehondenopvang. Pups die op Vlieland op deze manier in de problemen komen worden geholpen door zeehondenwachter Willem Stel en worden, indien nodig, opgevangen in het Zeehondencentrum in Pieterburen.
Wat doe je bij een zeehond in het wild?
Dus wat kun je wel doen wanneer je een zeehond in het wild tegenkomt? Ten eerste, hou voldoende afstand. Minimaal 30 meter, maar het liefst zelfs meer. Hou ook je hond aan de lijn. Het dichtbij een zeehond komen zorgt voor erg veel stress en is daarnaast ook nog eens gevaarlijk. Het zijn roofdieren die gemeen kunnen bijten. Wil je ze een keer in het wild spotten, neem dan een verrekijker mee! Maak je je toch zorgen over de gezondheid van een zeehond? Bel dan met 144, of een zeehondenopvang in de buurt. Zij zullen ervoor zorgen dat een zeehondenwachter bij de zeehond gaat kijken en gepaste actie onderneemt.
Tijdens de winter is Vlieland de ideale plek om even bij te komen.
Kijk onderstaand wat er nog vrij is deze winter.
Vul je gewenste datum in en boeken maar!
Heb je vragen, kom je er niet uit of wil je liever telefonisch een accommodatie boeken?
Wij helpen je graag!
Bel: 0562-451111 of mail naar info@vlieland.net.