Natuurlijk Vlieland
De Waddeneilanden zijn vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Initiatieven om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water spelen continu een grote rol. Er wordt veel gebruik gemaakt van het opwekken van zonne-energie én er zijn momenteel projecten om de straatverlichting om te zetten naar LED-verlichting.
Ontdek Vlieland
Op Vlieland zijn er veel initiatieven gestart om als eiland zelfvoorzienend te worden. Water bleek voor Vlieland niet zo moeilijk door de grote zoetwaterbel onder het eiland. Op het gebied van energie lag het wat ingewikkelder.
Om de ambitie meer kracht bij te zetten en van nieuwe energie te voorzien werden er in het afgelopen jaar eilandberaden georganiseerd waar de Vlielanders zich uitspraken voor een hernieuwde focus binnen het ambitie manifest. Het hoofdproject werd Vlieland CO2-vrij in 2020 (w.b.t. stroom en gas).
Duurzame Initiatieven
- Energie Coöperatie Vlieland (ECV); de Energie Coöperatie Vlieland levert schone, duurzame, Nederlandse energie. Op 6 juli 2018 is de zonneakker feestelijk geopend. Deze zonneakker is gerealiseerd door de ECV op het oude kamp de Vliehorst.
- Lab Vlieland; Lab Vlieland is aanjager van de duurzame en circulaire veranderingen en stelt haar werkplaats open voor ideeën, projecten en juiste werkmethoden. Soms als verteller, soms als verbinder, maar altijd als versneller: Goed voor Nederland én de rest van de wereld.
- Vitens Vlieland; Vlieland heeft een eigen waterwingebied met bijbehorende waterzuiveringsinstallatie. Voor Vitens ontwierp Inbo een nieuw duurzaam pomp-filtergebouw ter vervanging van bestaande installaties. In het gebouw wordt water uit het duin opgepompt, gezuiverd door nanofilters en klaar voor consumptie opgeslagen in reinwaterkelders.
- Gemeente Vlieland; De gemeente Vlieland is altijd bezig met duurzame projecten, om het eiland zelfvoorzienend te maken.
Duurzame vakantiewoningen
Verscholen in het bos en vlakbij het Noordzeestrand staan prachtige, duurzaam gebouwde boshuisjes.
De huisjes zijn specifiek voor dit bos ontworpen, zodat ze goed in de omgeving passen. Je voelt je er een onderdeel van de natuur.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, daarom zijn er diverse milieuvriendelijke en energiebesparende voorzieningen toegepast bij de bouw en inrichting van de boshuisjes. Meer info, klik hier.
Afval scheiden
Hoe doen we dat op Vlieland? Papier, glas en textiel worden gescheiden.
Waarom wordt er op Vlieland geen afval gescheiden?
Voor niet bron-gescheiden gft-afval, kunststof, drankenkartons en metaal is nascheiding goedkoper en efficiënter.
Het afval wordt dus wel degelijk van elkaar gescheiden, in Ecopark de Wierde van Omrin komt dit afval in de scheidings- en bewerkingsinstallatie. Hightech machines halen zoveel mogelijk herbruikbare afvaldeeltjes uit deze afvalmix.
Doe mee, verlos de zee
Op 16 december 2016 zette Doutzen Kroes zich samen met Rivella in voor het behoud van de schoonheid van het Waddengebied. Als afsluiter van de ‘1 fles = 1m2 schoon strand’-actie van Rivella in 2016, doneerde het frisdrankmerk jutbakken bij 5 strandovergangen op Vlieland. Aan elke jutbak hangt een kunstwerk gemaakt van de doppen die in de zomer langs de Nederlandse kustlijn zijn opgeruimd. Met de overhandiging van de jutbakken hoopt Rivella langdurig haar bijdrage te leveren aan een schoon Waddenstrand.
Topmodel Doutzen Kroes en burgemeester van Vlieland Tineke Schokker ‘doopte’ de jutbak bij de strandovergang ‘strandhotel’ op Vlieland door hun eigen emmertje met jutafval te legen. Rivella doneerde de jutbakken aan de Gemeente Vlieland, om daarmee langdurig bij te dragen aan een schoon Waddenstrand.
Plastic doppen behoren tot de top 3 meest gevonden afvalitems op het strand. Als iedere strandbezoeker een dop of ander stuk afval zou oprapen, kunnen we met z’n allen bijdragen aan een schonere zee. We hopen dan ook dat de inzet van Doutzen veel strandbezoekers inspireert mee te helpen het strand schoon te houden, zodat we de prachtige natuur van de Noordzee behouden.” De gevonden doppen zijn verwerkt in 5 kunstwerken die elk boven één van de jutbakken zijn geplaatst. Het doel van de kunstwerken is mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval dat op het strand gevonden wordt en hen te motiveren mee te jutten. De kunstwerken zijn gemaakt door Cily Bakker-Dijkstra van Stukje Vlieland. De jutbakken gemaakt zijn gemaakt door Vlielander Karel Nouta van Ziltgetint en zijn gemaakt van larikshout, dat in verloop van tijd prachtig verweert waardoor de jutbakken natuurlijk in het landschap passen.
In 2018 en 2019 heeft Vlieland de prijs gewonnen voor het Schoonste Strand van de Waddeneilanden. De badgasten en inspecteurs gaven het strand van Vlieland in 2018 maar liefst een 9.1! Het Waddeneiland mocht deze prijs dus twee keer op rij in ontvangst nemen.
Op Vlieland zijn de strandondernemers altijd bezig met het schoon houden van het strand en duurzaam ondernemen.
Allemaal doen ze dit op hun eigen manier.
Er zijn ook veel particuliere initiatieven om het strandjutten leuk te maken en te stimuleren. Daarbij ook een compliment aan de ‘badgast’ die op Vlieland zijn steentje bijdraagt.