VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Cranberry

Een hele unieke bes!

Op Vlieland groeit een unieke bes: de cranberry. In Nederland groeien deze bessen alleen op Vlieland en Terschelling. De planten zijn hier te vinden omdat er rond 1845 een vat cranberrybessen is aangespoeld.

​03-09-2018

Cranberry

In de negentiende eeuw bleken cranberry’s voor zeevarenden op Amerikaanse schepen een dankbare bron van vitamine te zijn om scheurbuik te voorkomen. Op de Amerikaanse schepen werden op iedere zeereis tonnen vol met cranberry’s vervoerd, maar wanneer die schepen bij een hevige storm vergingen of wanneer tonnen door een zware zeegang van het dek werden afgespoeld, kon het gebeuren dat deze tonnen ergens onbeschadigd aanspoellen.
En dit was precies wat er in het jaar 1845 gebeurde op een stormachtige nacht…

Bron: De Cranberry, Fred de Vries.

De Cranberry, ook wel Grote Veenbes genoemd bevat veel vitamine en wordt een preventieve werking toegeschreven tegen onder andere blaasontsteking.

Cranberry’s plukken

Elk jaar komen er vele gasten naar Vlieland om de cranberry’s te plukken. Het cranberry oogstseizoen is van medio september tot eind oktober, Gemeente Vlieland maakt bekend vanaf wanneer er geplukt mag worden.

Dit jaar is het toegestaan om te plukken van 15-09-2020 t/m 30-11-2020, tussen 09.00 en 18.00 uur. Het plukken van de cranberry’s gebeurt vooral met de hand en is dan vergunningsvrij.