VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

De MSC Zoë

Containers spoelde aan op Vlieland!

Op alle Waddeneilanden spoelden spullen aan. Dat zorgde voor veel strandjutters op de stranden. De gemeente Vlieland is blij met de strandjutters. Het zorgt er volgens een woordvoerder voor dat dat stukje strand niet meer opgeruimd hoeft te worden. Zo komen deze spullen niet terug in de zee en uiteindelijk in de oceaan terecht. Ook melden zich vele vrijwilligers, die de handen flink uit de mouwen hebben gestoken.

07-01-2019

De MSC Zoë

De MSC Zoë, een van de grootste containerschepen ter wereld, verloor 270 containers bij het Duitse eiland Borkum in de nacht van dinsdag op woensdag j.l. toen het op weg was naar Denemarken. Het schip kan circa negentienduizend containers vervoeren. In de containers zitten allerlei goederen, zoals meubels, speelgoed, kleding, schoeisel, televisies, auto-onderdelen, gloeilampen, stoeltjes en kunststof voorwerpen. In drie containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen. De kans is groot dat deze containers door hun gewicht naar de bodem van de zee zijn gezakt, maar evengoed wordt geadviseerd ervan weg te blijven.

Volgens Erik van Sebille, verbonden aan ade Universiteit Utrecht en Onderzoeker van hoe plastic afval zich verspreidt over de wereldzeeën, benadrukte dat de strandjutters goed werk doen. Volgens hem zullen de meeste containers snel zinken, maar de spullen uit de containers die in plastic verpakt zitten, kunnen nog lang blijven drijven en komen uiteindelijk bij de zogenoemde plastic soep terecht. "Het is dan ook zaak de containers zo snel mogelijk te bergen, voordat ze zinken en doorroesten." Gesloten containers mogen niet worden geopend.

Sebille verwacht dat de containers en spullen daaruit nog enige tijd op de getijden "dobberen", waarna de zeestroming ze meeneemt langs Noorwegen naar het poolgebied. Daar komt het afval uiteindelijk terecht in de Barentszzee, waar zich tussen Spitsbergen en Nova Zembla een drijvende vuilnisbelt bevindt.

Ondertussen zijn de eilanden voor het grootste gedeelte ‘opgeruimd’, wat blijft is het verpakkingsmateriaal, overal plastic, grote en kleine stukken.

Ook op de zandplaten en de Friese kust is de rommel al beland, velen helpen aan de kust mee de rommel te ruimen. Op zee werkt menig visser mee, het is onvoorstelbaar wat er in de netten terechtkomt.

Momenteel staat er een beste wind, komende nacht wordt stormachtig weer verwacht. Op de eilanden en Friese kust wachten de mensen af.