VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Freckles

Een expositie over sproeten in Strandhotel Seeduyn.

Al sinds haar kindertijd is Judith Minks gefascineerd door sproeten. In 2012 maakte ze haar eerste portret van een meisje met veel sproeten en raakte helemaal in de ban van dit fenomeen. Een nieuw project was geboren: Judith’s sproetenproject.

Vanaf april exposeert fotograaf Judith Minks de eerste 15 portretten van haar serie ‘Freckles’. De sproetenserie bevat in totaal 150 portretten waarvan 64 in het najaar in een boek zullen verschijnen.

16-04-2019

Freckles

Als locatie van de expositie is gekozen voor het Strandhotel Seeduyn. Niet geheel toevallig. Judith voelt zich al sinds jaar en dag met Vlieland verbonden en een deel van de portretten maakte ze afgelopen zomer ook op het eiland.

In tegenstelling tot haar eerdere projecten, waar Judith veel gebruik maakte van flitslampen heeft ze dit project met daglicht gemaakt. “Ik heb voor dit project twee locaties gebruikt met grote ramen op het noorden om zo gebruik te maken van het noorderlicht. Noorderlicht is tenslotte het mooiste licht voor een kunstenaar. Om het licht nog wat zachter en egaler te krijgen heb ik een vitrage voor het raam gespannen.” De modellen werden op een krukje vlak voor het raam gezet en Judith ging zelf in de vensterbank zitten. De afstand tussen fotograaf en model was niet veel meer dan een halve meter. Voor alle modellen nam ze voldoende tijd om hen op hun gemak te stellen. Ze zat tenslotte behoorlijk in hun comfortzone. De gezichten zijn allemaal recht van voren gefotografeerd en de modellen tonen weinig emotie. Op deze wijze krijgen de sproeten de volledige aandacht. “Doordat ik tussen het licht en de geportretteerde zit zie je mijn silhouet in de pupillen van hun ogen. Zo word ik een deel van elk portret en al deze sproeten worden zo een deel van mezelf.”

Er verschenen maar liefst 150 modellen voor de camera. De eerste foto voor dit project is gemaakt in augustus 2017 en in de zomer van 2018 heeft Judith de laatste mensen zo van de straat of het strand van Vlieland geplukt. In de wintermaanden werd er niet gefotografeerd omdat er dan gewoonweg niet voldoende licht is.

Judith Minks heeft inmiddels 64 portretten geselecteerd voor het fotoboek ‘Freckles’ dat in het najaar van 2019 verschijnt. De expositie is vanaf heden tot 1 september 2019 te bezichtigen bij Strandhotel Seeduyn.