VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Hebben jullie die zielige grijs/bruine meeuwen al gezien en gehoord?

Boswachterblog van Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Hebben jullie die zielige grijs/bruine meeuwen al gezien en gehoord? Die meeuwen zijn dit jaar uit de eieren gekomen en van voer voorzien door de ouders tot eind juli ongeveer. Vanaf dat moment moeten de jongen op eigen kracht hun eigen voer zien te verzamelen. Niet meer bedelen bij de ouders, maar zelf aan de slag om magen te vullen. Vooral de jongen die als laatste uit de eieren zijn gekomen, moeten hun energie stoppen in eten zoeken. Als ze blijven bedelen, dan gaan ze het niet redden. Ja, natuur kan hard zijn. Elk jaar rond deze tijd is het weer zover.

Boswachterblog 02-08-2022

Hebben jullie die zielige grijs/bruine meeuwen al gezien en gehoord?

Hartverscheurende geluiden zijn nu te horen

Waar je nu ook komt op Vlieland, ze zijn overal te zien en te horen. Klagelijk piepend achter ouders aan vliegend. Op de grond  zie je ze zielig met de kop gestrekt naar de ouder(s) bedelen om voer. Het heeft geen zin, de ouders voeren niet meer. Laatst zag ik nog een volwassen meeuw een krab neersmijten voor een jong. Het leek alsof de vogel wilde zeggen: “en nu ga je het zelf doen”, vervolgens vloog de volwassen zilvermeeuw weg.

Zielig?

Het is best een zielig gezicht, als de meeuwenouders hun jongen niet meer voeren. Ze verhongeren uiteindelijk en worden weer opgenomen in de natuur. Ze zijn in omvang best al groot, maar wegen haast niets meer. De ouders zijn zeer consequent; ze leveren geen voer meer. Hier is duidelijk sprake van de ‘overleving van de sterksten’, daarmee blijft de soort ook sterk en daar zijn alle beesten mee geholpen. Immers, als 1 meeuwenpaar per jaar 1 jong weet groot te brengen, blijft de soort bestaan en alleen de sterksten overleven.

Wat te doen met deze verzwakte meeuwen?

Helaas kunnen we op dit moment niets doen, ook in verband met de vogelgriep die ook op Vlieland is. De instructie van de Friese veiligheidsregio is: raak de vogels niet aan. Niet elke jonge dode meeuw zal vogelgriep hebben, er is immers sprake van hongerdood. Een meeuw is echter wel een alleseter en zou ook besmet kunnen zijn met vogelgriep. Vandaar dat we niets kunnen doen.

Als je een dode vogel ziet kan dit gemeld worden bij het Friese milieu alarmnummer 058 212 2422. Daar komen op dit moment alle meldingen binnen van vogels die mogelijk vogelgriep hebben.