VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Kijk daar! Een vogel(aar)!

Interview eigenaren, Hotelletje de Veerman.

Zodra ze vernemen dat er een zeldzame vogel op Vlieland is neergestreken, laten ze alles uit hun handen vallen om zo snel mogelijk met de watertaxi naar het eiland te komen! Vogelaars houden van Vlieland. Er valt hier veel te zien.

De eigenaren van Hotelletje de Veerman weten daar alles van. Het hotel aan de rand van het dorp is de perfecte uitvalsbasis en zij ontvangen de vogelaars altijd met open armen. Tamara Huybrechtse: “Hebben ze een zeldzame soort ontdekt, dan zien we ze hier soms in polonaise door de Dorpsstraat gaan! Alsof we het wereldkampioenschap voetbal hebben gewonnen!”

30-01-2020

Kijk daar! Een vogel(aar)!

Het was 1984 toen Maria van Vliet, ook wel de moeder van dit hotel genoemd, het pand aan het einde van de Dorpsstraat kocht. Al vanaf het begin staat dit hotel bekend om het gezellige karakter. Het is een echt familiehotel, waar de twee zonen van Maria; Jaap en Max, nu samen met hun vrouwen, Tamara en Minke, zorgen voor de sfeer in huis. Nog net als in vroegere tijden serveren zij elke ochtend het ontbijt zelf. Tamara: “Dat hoort erbij, we vinden het leuk om bij onze gasten te zijn. We wisselen elkaar wel af hoor, en verder heeft iedereen zijn eigen taak hier binnen het bedrijf. We werken met plezier samen.” Van de vele gasten die Hotelletje de Veerman ontvangt, zijn de vogelaars misschien wel de meest opvallende.

Al bijna dertig jaar komt een vaste groep vogelaars naar Vlieland om in het najaar naar zeldzame vogels te zoeken. Onder de naam ‘Deception Tours’ (DT) varen ze het Wad over om zomergasten uit te zwaaien en wintergasten te begroeten. En dan hebben we het natuurlijk niet over toeristen, maar over gevleugelde vrienden. Tijdens zo’n weekend hopen zij een zeldzame soort te vinden, maar de naam van de groep vogelaars zegt genoeg: enerzijds zelfspot, anderzijds dat is vaak een deceptie - een grote teleurstelling. En juist dat maakt ‘vogelen’ zo spannend: je weet nooit of je die ene zeldzame vogel voor de kijker krijgt! 

Sneeuwuil gezien

Zo door de jaren heen heeft Tamara de vogelaars steeds meer leren waarderen: “Het is toch bijzonder dat je zo’n pure passie voor iets hebt? Ik moet toegeven: als kind begreep ik daar niks van hoor. Mijn moeder is namelijk ook een gepassioneerd vogelkijker en toen ik als puber met haar fietstochten maakte, was ik écht niet blij als we weerrrrr moesten stoppen zodra zij in de verte iets zag vliegen en daar zo nodig haar verrekijker op moest richten.” Dat is nu anders. Door de verhalen van de vogelaars raakt Tamara elke keer weer meer enthousiast. “Eind 2013 werd een sneeuwuil op Vlieland gevonden. Ik wist niet hoe snel ik er naartoe moest! Ik wilde ‘m zien, wat een prachtig dier!” 

Veel soorten

Hotelletje de Veerman organiseert sinds enkele jaren speciale vogelweekenden. Samen met vogelkenner Nils van Duivendijk kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen in de bossen, aan de waddenkust en in de duinen van Vlieland. Nils neemt ze mee op tour. Max Figee van Hotelletje de Veerman: “Het is echt fantastisch om samen met Nils op pad te gaan. Ik ben wel eens met hem mee geweest. Nou, dan kun je wel zien dat hij in de Champions League speelt en ik ergens in de kelderklasse zit, haha! Hij weet zó veel en hij ziet alle vogels zó snel! Vooral voor een beginnend vogelaar is dat heel bijzonder om mee te maken. Er zijn hier op Vlieland veel verschillende soorten te zien.” 

Oerwoud op Vlieland 

Voor de vogelaars is het bij Hotelletje de Veerman als thuiskomen. De gemoedelijke sfeer past bij hen die al ver voordat het ontbijt geserveerd wordt op de fiets stappen. “Om zes uur zijn ze al gevlogen!”, lacht Tamara. “Dan komen ze om acht uur gezellig bij ons ontbijten en maken we een praatje. Je bent vanaf ons hotel zo de natuur in, dat is natuurlijk heerlijk!” Zelf komt ze graag bij de Kikkerbult, vlak voor Lange Paal, halverwege de weg naar het Posthuys en het schelpenpad langs het Noordzeestrand. “Als je daar wandelt, heb je zo’n mooi uitzicht op de Noordzee, de Waddenzee, de cranberryvelden en de vuurtoren.” Ook de Oude Eendenkooi vindt ze prachtig. Daar staan superhoge koningsvarens. Het is in de zomer net alsof je daar door een stukje oerwoud wandelt. Bij die eendenkooi is in 2010 nog iets heel bijzonders gebeurd, toen Nils daar was met zijn ‘DT’-vrienden. 

Als kind van tien was Nils al iemand die veel om zich heen keek en interesse had in vogels. Zijn vader had een grote verrekijker, daar maakte hij graag gebruik van. “Ik woonde vlakbij Utrecht. Dat is vogeltechnisch een dramatisch gebied, maar ik vond elke kievit en tjiftjaf die ik zag al heel interessant. Van de bieb haalde ik boeken om uit te zoeken welke vogel ik had gezien. Tegenwoordig wordt dat allemaal voorgekauwd door internet. Ik ben meer van de literatuur”, zegt de schrijver van drie vogelboeken, waarvan de ‘Advanced Bird ID Guide’ in Engeland bekroond werd met ‘Best Birdbook of 2010 Award.’ In 2020 legt hij de laatste hand aan zijn nieuwste boek; een fotoboek voor het herkennen van vogels in Europa. “De vorige boeken waren zonder foto’s”, vertelt Nils. “Dodelijk saai natuurlijk. Het leest als een telefoonboek, maar toch was het een groot succes. Fanatieke vogelaars willen nu eenmaal weten welke kleur poot die vogel precies heeft. Dat staat allemaal tot in detail beschreven.” Nu komt er een boek uit met alle specifieke kenmerken van de vogel in de foto geplaatst. Bijna vijf jaar heeft Nils daar met hart en ziel aan gewerkt.

Als iemand passie heeft voor vogels, dan is het deze man. Als iemand graag een zeldzame soort wil vinden, dan is het deze man. Hij was dan ook één van die vogelaars die aan de polonaise meedeed toen in 1996 de Amerikaanse Mirtezanger op de Vlielandse begraafplaats werd ontdekt tijdens de Deception Tours. Dit keer alles behalve deceptie! Een zeldzame soort! Eindelijk! 

Deel uit het logboek van Deception Tours

Gespot: Mirtezanger
Foto: Leo Heemskerk, 13 oktober 1996

‘Pas als iedereen ter plekke is ontbloot de vogel de heldergele stuit en roept, of beter, schreeuwt iedereen in koor “Geelstuitzanger”. Een paar seconden later is de euforie compleet. Volwassen mannen vallen elkaar in de armen, kussen elkaar of schudden de hand. Ik zie EvdB huilen, dikke tranen van puur geluk. WW neemt mijn hoofd in zijn handen en geeft mij een dikke, vette kus. De Geelstuitzanger of beter Mirtezanger D. coronata is er weer vandoor, maar wordt snel weer teruggevonden bij de begraafplaats mede door de harde roep. Later die dag komt de beweeglijke vogel tot rust en houdt zich dan voornamelijk op bij Frisia fietsenverhuur in een (Amerikaanse!) Esdoorn.’

Hartaanval 

Als de dag van gisteren herinnert Nils zich dat Ben in september 2010 voor het eerst meegaat naar Vlieland. Als ze bij de Oude Eendenkooi arriveren, zeggen Nils en zijn vrienden tegen hem: “We hebben hier nog nooit echt een snoeiharde zeldzaamheid gevonden. Wij gaan altijd rechtsom de Kooiplas, ga jij linksom.” Als Nils en zijn DT-vrienden Ben horen gillen en roepen, denken ze in eerste instantie dat hij met een hartaanval ter aarde is gestort. De vogelaars snellen toe en zien Ben op zijn knieën zitten. De man stamelt: “Het was een Noordse waterlijster. Een Noordse waterlijster!” Die is helemaal gek geworden, denkt Nils. “Maar Ben is echt een ontzettend goede vogelaar, dus hij kon het niet mis hebben!” En dat blijkt. De DT’ers gooien het nieuwsbericht de wereld in. Binnen no time zijn de watertaxi’s en veerboten alweer volgeboekt en staan driehonderd vogelaars met hun kijkers in de normaal zo rustige Kooi van Vlieland. Een kleine Noord-Amerikaanse zangvogel die de Atlantische Oceaan is overgevlogen, Groot Brittanië links heeft laten liggen en via de Noordzee zo’n zesduizend kilometer later op Vlieland is geland, zit daar tot groot genoegen van alle vogelaars nog twee volle dagen in de Kooi.

Of je hier nu komt om een zeldzaamheid te zien, of om samen met Nils in het najaar heel veel soorten in één weekend te leren kennen: bij Hotelletje de Veerman ben je op de juiste plek. Vlieland is een echt vogeleiland; elke dwaalgast is welkom, met of zonder vleugels! 

Hotelletje de Veerman

Interview VVV Vlieland gids 2020.