VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Kunst op Vlieland

Wie is deze kunstenaar, Peter Petersen?

Wie kent er op Vlieland niet de zeearend op de Waddendijk of de geit in de Dorpsstraat, maar er staan nog meer beelden van deze kunstenaar op Vlieland. Maar wie is deze kunstenaar, Peter Petersen?  Peter haalt zijn inspiratie voornamelijk uit de nabije natuur en maakt zijn beelden dan ook vaak naar model van oer-Hollandse dieren.

In opdracht van de gemeente Vlieland is de bronzen geit in de Dorpsstraat geplaatst. Vroeger liepen de geiten los in het dorp rond, en waren vaak het enige bezit van het gemiddelde gezin uit die tijd. Koeien waren er niet op het eiland, en de geit stond ook wel bekend als de armeluiskoe. De levensgrote zeearend met gespreide vleugels staat op een oude meerpaal op de Waddendijk achter museum Tromp’s Huys en waakt al jaren over de gasten op de waddendijk en de vogels die op het Wad foerageren. In 2016 was er de onthulling van een bronzen scheepje in de tuin van het Tromp’s Huys, ter gelegenheid van de ramp van 1666 waarin een grote vloot voor de kust van Vlieland verloren ging. Misschien minder bekend, maar zeker ook een bezichtiging waard is de kleine zeemeermin. Aan de middenweg staat dit kleine standbeeld bij de huisartsenpraktijk Vlieland.

Eeuwen geleden spoelde een Deense schipbreukeling bij de toendertijd voorname havenstad Harderwijk aan. De doorvertelde verhalen en belevenissen van deze voorvader van Peter Petersen, en de generaties zeelieden en bottervissers erna, hebben een basis gelegd voor Peters werken. Peter is opgegroeid in 't Gooi, maar bracht daarnaast een belangrijk deel van zijn jeugd door in Harderwijk, in de schaduw van het Linnaeustorentje. Na zich op verschillende fronten in de kunsten te hebben gemanifesteerd betrok hij met zijn gezin in 1984 een eeuwenoude boerderij tussen Maarssen en Tienhoven.

Naast de beeldende kunst werd aanvankelijk een boerenbedrijfje in praktijk gebracht. Tussen de vogels en het vee viel het besluit om in de traditie van het realisme te gaan werken. Vanuit het atelier in de natuur van de Bethunepolder gaat hij zijn eigen gang en probeert zich niet teveel te laten beïnvloeden. Regelmatig wordt de wijdsheid van de polder verruild voor het mooie waddeneiland Vlieland, met zijn prachtige Noordzeestrand en waddenzee als inspiratiebronnen. Via bedrijfsleven, overheid en particuliere verzamelaars hebben in de loop der jaren vele bronssculpturen zowel in de naaste omgeving als wereldwijd een plek gevonden.

Momenteel is er op Vlieland een expositie van de beelden van Peter Petersen in restaurant Zuiver. Kunst & Keuken gaan goed samen. Beeldhouwer of chef, beide kunstenaars op eigen terrein. Chef Joël van der Heide werkt met pure eerlijke producten uit het seizoen, liefst uit eigen moestuin. Met liefde, passie en aandacht voor eten en pure smaken tovert de keukenbrigade elke dag een verrassend vijfgangendiner in elkaar met bijzondere smaakcombinaties.

Bij Zuiver krijg je dan ook een kunstbeleving. Een kunstvorm waarbij je als toeschouwer kunt genieten van kunst in het restaurant en de gastronomie die je gaat ervaren. De beelden van Peter Petersen en het beeld op je bord zijn een interessante inleiding voor mooie verhalen. Er ontstaat interactie tussen de etende, pratende en luisterende mensen aan tafel. Je beleefd samen de fascinatie van kunst, gastronomie, verhalen en mensen.

Peter Petersen, een naam om te onthouden.