VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Opendag Vliehors Range ter ere van het 75 jarig jubileum

Donderdag 11 mei 2023 vanaf 11:00 uur

De eerste georganiseerde oefeningen met vliegtuigen van de luchtmacht vonden plaatsen in mei 1948.
75 jaar later zijn ze nog steeds te gast op dit mooie eiland en dat moet gevierd worden.
De hekken gaan open om 11:00 uur en sluiten rond 16:00 uur. Om 14:00 uur zal ze een cadeau aan de Vlielander gemeenschap worden aangeboden. Op het terrein is een tentoonstelling ingericht waar diverse wapens, voertuigen en ook een NH-90 helikopter bekeken kan worden. Voor de jeugd is er onder andere een klimwand en kan er worden geoefend met de brandweer.

Voor de opendag zal er een aparte bus tussen het kamp en het veerbootplein rijden. 
Dienstregeling:
Veerbootplein Oost Vlieland; (Havenweg)
Vertrek 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00
Driesprong Kamp Vliehors; Reddingboot pad / Postweg)
Vertrek: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:20.

Graag tot ziens op de Vliehors Range!
Opendag Vliehors Range ter ere van het 75 jarig jubileum

Sinds 1948 is de Vliehors een NAVO schietgebied van de Nederlandse Luchtmacht voor vliegtuigen en helikopters. De Vliehors Range (luchtvaart roepnaam “Cornfield”) is dagelijks in gebruik van ’s ochtends tot ‘s avonds en is het enige gebied in Nederland waar het schieten en het inzetten van wapens vanuit de lucht kan worden geoefend. Dit NAVO-schietterrein ligt op het meest westelijke deel van Vlieland. Het is een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten. Er staan waarschuwingsborden langs het oefenterrein en bij oefeningen staan er ook rode vlaggen.

Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor bommen, boordwapens en raketten. Er zijn het hele jaar oefeningen met oefenmunitie. Van 15 september tot en met 28 februari mag op deze range met echte munitie worden geschoten. Dan mogen de vliegtuigen ook echte bommen afwerpen. Dat gebeurt niet vaak, want het is erg duur. De vliegers mogen in de oefenperiode maximaal 70 bommen in totaal afgooien. Wanneer dit gebeurt, vliegen de vliegtuigen vanaf de Noordzee. Daardoor beperken ze de overlast voor het Waddengebied zo veel mogelijk.

Hoeveel geluid hoorbaar is, hangt ook af van de weersomstandigheden. Als het weer teveel overlast gaat veroorzaken, gaan de oefeningen niet door. Om dit te meten richt de Koninklijke Luchtmacht op Texel een meetpost in. Deze mobiele meetpost staat in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Hoewel er door de week bijna dagelijks geoefend wordt met jachtvliegtuigen of helikopters, heeft de natuur zich aangepast aan deze verstoringen. En omdat er relatief weinig recreatie plaatsvindt, bovendien alleen in het weekend, is er juist ook veel rust voor vogels. Lepelaars en meeuwen broeden op enkele honderden meters van het doelengebied en lijken zich weinig aan te trekken van jachtvliegtuigen en helikopters.

Defensie is zich bewust van haar rol als eigenaar van deze unieke natuur. De beheerder, het Rijksvastgoedbedrijf, volgt de ontwikkelingen in de natuur en houdt een vinger aan de pols. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden kolonies strandbroeders beschermd tegen recreatie en militair verkeer. Zo kunnen militair gebruik en unieke natuur hand in hand gaan.

Witgekalkte jutten zakken en een rolletje plakband, bij elkaar een schietschijf. Zo gaat het in de begin dagen van de Cornfield Range, vanaf mei 1948. Het detachement bestaat uit een commandant, radiomonteur, kok en hospik, 2 chauffeurs en schijvenplakkers en 3 brandweerlieden. De toren op bovenstaande foto staat er van 1957 tot 1995. Foto uit archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Vlieland kent een tijd een eigen vliegstrip in Kroon's Polders, grenzend aan de range. Daar kan bijvoorbeeld een DeHavilland Beaver landen en opstijgen. Of gewoon vanaf het strand, zoals op de foto. Deze werd onder andere ingezet voor patientenvervoer. De landingsstrip is inmiddels opgeheven. Foto uit archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Van 1948 is Meivlieger majoor Jan Linzel vuurleider op de range, van 1962 tot en met 1973 ook commandant. Bijzonder is dat Vlieland 33 jaar lang de enige burgervuurleider van de NAVO heeft: Geert Veenstra. Foto's uit archief de Vliegende Hollander.

Foto links 1968 Detachement Vlieland- Cornfield Range. Vanaf deze vooruitgeschoven post op het strand  worden de neervallende bommen gepeild. Foto rechts 1967 Ongeval met een Hanomag ALO 28 1,5-tons 4x4-vrachtauto op Cornfield Range. Op de achtergrond links de toren met een Beaver. Foto uit archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Z.K.H. Prins Bernhard brengt in zijn hoedanigheid van Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Luchtmacht in 1955 een werkbezoek aan de vliegbasis Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden bracht de prins een bezoekje aan de Vliehors waar hij met zijn camera enkele opnamen maakt. Foto uit archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Tot 2004 was ook het Cavelerieschietkamp op Vlieland gevestigd, de enige plek in Nederland waar tanks 'met scherp' konden schieten, zoals deze Centurions. Foto uit archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Midden jaren 50 stationeert de luchtmacht de eerste reddingshelikopter op Vlieland, de Alouette II. Later wordt dit de Aloutte III die midden jaren 90 wordt vervangen door de AB412, hier in formatie boven de haven van het eiland. Foto uit archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De ingang van Cavalerie Schietkamp De Vliehors 1990.Het kamp werd tevens gebruikt door een stafdetachement van de Koninklijke Luchtmacht in verband met de luchtmacht schietrange Cornfield. Het rechtse embleem is van het CSK, met het wapen van Vlieland, daaronder een Leopard tank en de spreuk 'Proicere Pergendum est (Het schieten moet altijd doorgaan). Links het embleem van het luchtmacht detachement met boven drie zittende muizen, een paar schoenen en de spreuk; 'Zet 'm op witte muizen'. De drie witte muizen waren oorspronkelijk van het 1e JaVa van voor 1940. Op de neuzen van de fokker D-XXI stonden 3 rennende muizen. Om ceremonieel technische reden is het nieuwe embleem drie zittende muizen geworden. Foto: Staffotografen Directie Voorlichting Ministerie van Defensie

Vrijwel dagelijk trainen Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse gevechtsvliegtuigen op de range met oefenmunitie. (Heel) soms komt B-52, B-1 of zelfs een B-2 bommenwerper uit Amerika overvliegen om op de Cornfield Range te oefenen. Archieffoto Frank Crébas