VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Veiligheid voor strandgangers

Lifeguards weer actief op Vlieland

Veiligheid tijdens een dagje op het strand of aan het water, is heel belangrijk.

De lifeguards zijn t/m zondag 3 september 2022 actief op het strand van Vlieland. Dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur zijn ze present op de posten bij Kampeerterrein Stortemelk en Strandhotel Seeduyn.

13-07-2022

Veiligheid voor strandgangers
Weet je wat een mui is? En wat je moet doen als je in een mui terecht komt?

Voor de Vlielandse kust liggen rijen zandbanken. Bij laag water komen deze soms zichtbaar boven water te liggen. Het water tussen het strand en de zandbank, dat bij laagwater droog valt heet het zwin. Loodrecht op de kust liggen openingen tussen de zandbanken. Dit zijn muien. Door deze muien kan het water sterk stromen.

Waardoor ontstaan muistromen?

Muistromen ontstaan doordat het water in het zwin terug wil stromen naar zee. Dat gebeurt bij eb, als het water lager wordt, maar vooral ook bij vloed en harde wind, als het water met kracht hoger wordt en over de zandbank heen spoelt. Het water stroomt uit het zwin naar de mui. Omdat er veel water door een kleine opening stroomt is er sprake van een sterke stroming.

Wat moet je doen als je in een mui terecht komt?

Als je voelt dat het water sterk stroomt en je niet kunt blijven staan en niet tegen de stroom in kunt zwemmen, laat je dan meedrijven met de stroom en probeerde aandacht te trekken door te roepen. Blijf rustig.

Probeer opzij weg te zwemmen naar de zandbank links of rechts van je. Kijk naar het strand welke kant je op stroomt en zwem met de stroom mee. Niet tegen de stroming in. Meestal kun je die zandbank niet zien, omdat hij onder water zit. Maar op de zandbank kun je staan en kun je teruglopen door het zwin.

Hoe voorkom je dat je in een mui terecht komt?

Zwem tussen de vlaggen van het bewaakte zwemgebied. De KNRM lifeguards zetten met vlaggen een zwemvak uit in een gebied waar weinig stroming is. Buiten het zwemvak heb je het risico van muien.

Bij de post van de Lifeguards ziet je verschillende gekleurde vlaggen wapperen. Maar wat betekenen die vlaggen precies? Hieronder de betekenis van de vlaggen van de Lifeguards nog een keer op een rijtje.