VVV Vlieland
Menu
Suchen & Buchen Ferienhäuser und Wohnungen

Wählen Sie die Daten oder ansehen Sie Alle Unterkunften

Vier met ons de Dag van het Wad!

Op 24 juni staan we stil bij hoe bijzonder dit gebied is.

In 2023 is het veertien jaar geleden dat UNESCO ons mooie gebied uitriep tot Werelderfgoed. Traditiegetrouw vierden we dit op de laatste zaterdag van juni tijdens de Dag van het Wad.

Ontbijt op de Waddendijk

Op 24 juni staan we stil bij hoe bijzonder dit gebied is door te ontbijten op de waddendijk op allerlei plekken in het Waddengebied. Want geen verjaardag zonder verjaardagsontbijt. Uitkijkend over het wad geniet je van een tafel vol lokale producten. Op deze dag is deze unieke locatie op Vlieland voor één keer een ontbijtlocatie om de verjaardag van de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed te vieren. Restaurant Zuiver verzorgd deze ochtend het ontbijt.

Boek nu je ontbijt, Meld je aan.
Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar | Klik hier

Samen met lokale ondernemers en Visit Wadden organiseert de Waddenvereniging op verschillende locaties in het waddengebied een ontbijt op de dijk. Tijdens het ontbijt nemen we je mee in een verhaal over Waddenzee Werelderfgoed. Wat maakt de Waddenzee zo bijzonder dat het deze status heeft? Wat betekent het? En wat is het belang van de Waddenzee op wereldschaal? Na het ontbijt kan iedereen die dat wil met een wadgids van de Waddenvereniging mee de dijk over en laten we je zien hoe bijzonder de Waddennatuur is die om onze bescherming vraagt.

De activiteit vindt ‘s ochtends plaats. Bekijk van tevoren het weerbericht en neem genoeg (warme) kleding mee. Tijdens het tweede gedeelte van het programma ga je op pad om het wad te ontdekken. Trek dus niet je nieuwste schoenen aan, maar ga voor een outdoor alternatief. Bij slecht weer verplaatst het programma zich naar een binnenlocatie. Het ontbijt zal dan ook binnen plaatsvinden.

Elk ontbijt start om 8.00 uur en duurt tot uiterlijk 10.00 uur. Na het ontbijt kan iedereen die dat wil met een wadgids van de Waddenvereniging mee de dijk over en laten we je zien hoe bijzonder de Waddennatuur is die om onze bescherming vraagt. Deze wandeling duurt ongeveer een uur.

Wadexcursie 

Nee, dit is geen wadlopen, dit is echt iets bijzonders! Zomaar over de zeebodem in het Unesco werelderfgoed De Waddenzee! Een ervaren werelderfgoed gids van de Noordwester laat je ontdekken welke dieren en planten er op en in de bodem leven. Tijdens deze excursie kom je te weten waarom het wad zo'n bijzonder natuurgebied is en waarom het sinds juni 2009 tot het Unesco Werelderfgoed mag behoren. Een excursie voor jong en oud om nooit meer te vergeten, een geweldige beleving. Trek je laarzen aan en ga mee! Deze excursie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is qua inspanning een wat zwaardere excursie.

Kleding:

  • Kleding wat vies mag worden.
  • Laarzen verplicht. U kunt bij de Noordwester laarzen huren voor €2,00 per paar.
  • Het is op wad vaak iets meer wind dan in het dorp. In het voor en najaar kan het verstandig zijn een wind/regenjack mee te nemen.

Boek uw excursie vooraf | Klik hier of reserveer bij de VVV Vlieland.

Rondje Vlieland

Zaterdag 24 juni is ook Rondje Vlieland gepland, een unieke wandeltocht over het eiland.

Wat deze tocht – van 40-30-10 km rond Vlieland zo bijzonder maakt? Dat zijn de uitgestrekte Noordzeekust met zand en duin, de Vliehors – de grootste zandvlakte van Europa (waar soms zeehondjes langs de vloedlijn met je meezwemmen), de Waddenkust met alle mogelijke soorten vogels en tot slot de ongelooflijk weidse luchten. Beide lange afstanden doen zowel de Noordzeekust als de Waddenkust aan, de 10 km leiden je langs de Noordzeekust en door het prachtige duingebied.

Zijn jullie ook zo blij dat het na drie jaar zonder weer kan? Meld je meteen aan!

De starttijden van de verschillende afstanden zijn;
De 40 km: je moet tussen 6.45 en 7.00 uur bij de receptie van Stortemelk zijn voor het halen van de startkaart en de route.
De 30 km kan starten tussen 9.00 en 11.00 uur, ook bij de receptie.
De 10 km start tussen 13.00 en 14.00 uur vanaf de receptie.

Alle deelnemers schrijven zich in bij de receptie van kampeerterrein Stortemelk, tevens start- en finishpunt. Na afloop kunnen de lopers nagenieten in Grandcafé De Bolder, met de voeten omhoog en een welverdiend drankje. Je kunt je ook van tevoren aanmelden door middel van het inschrijfformulier op de site.

Zeewier Proeverij

Wat past er beter bij het eiland dan zeewier. ’s Zomers liggen er bulten op het Wad, vol vitamines, mineralen, jodium en ijzer. Nog niet veel mensen doen er wat mee. Maar zeewier is het voedsel van de toekomst. Het groeit vanzelf, er is geen spaarzame landbouwgrond voor nodig, geen kostbaar drinkwater voor de irrigatie en geen meststoffen of pesticiden. En het is ook nog eens erg gezond en lekker! Rondom Vlieland groeien verschillende wieren. Die worden ingedeeld naar in drie soorten: groenwier, bruinwier en roodwier. 

Kaasmaker Nils Koster besloot iets te gaan doen met al dat zeewier. Hij oogst het nu vers uit de zee en verwerkt het uiteindelijk in zijn kazen: de unieke Vlielander Zeewierkazen. Die rijpt hij diep onder de grond in een oude bunker. Net als die andere bijzondere kazen die hij maakt, met bijvoorbeeld karamel of honingklaver. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met de koele temperatuur zorgen voor het perfecte klimaat om kaas zijn smaak te geven.

Speciaal tijdens de Dag van het Wad kun je bij de Vlielander Kaasbunker verschillende producten met zeewier proeven. Kom binnen en proef de smaak van het Wad. Het proeflokaal en expositie zijn te bezoeken van 10.30 - 16.30 uur.