VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Broedseizoen

Het broedseizoen in het prachtige Waddengebied!

Een opwindende tijd waarin de natuur tot leven komt met het gefluit van vogels en het gekwetter van hun jongen. Maar het is ook een tijd van grote kwetsbaarheid voor deze dieren. Als bezoekers van dit adembenemende gebied hebben we een belangrijke rol te spelen om ervoor te zorgen dat deze periode voor de dieren zo rustig en ongestoord mogelijk verloopt.

Broedseizoen

Er is niks lekkerders dan een frisse wandeling door de natuur. Helemaal rond deze tijd, wanneer de bomen weer groen worden en de temperatuur weer wat aangenamer wordt. Kortom, het is weer lente! Niet alleen voor ons een fijn jaargetijde; ook voor de andere bewoners van het waddengebied is de lente van groot belang. Van 15 maart tot 15 juli is het namelijk broedseizoen. Een periode waar je goed rekening mee moet houden.

In het waddengebied ben je altijd omgeven door natuur. Maar voordat je gaat, zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. De natuur in het waddengebied delen we namelijk. Met bloemen van alle soorten, Schotse hooglanders, wilde paarden én een heleboel vogels. Alleen al in het Nationaal Park Lauwersmeer - op de grens van de Friese en Groningse Waddenkust - vind je al ruim honderd vogelsoorten. En juist met deze wadvogels moet je extra rekening houden tijdens het broedseizoen.

Wat is het broedseizoen?

Goeie vraag! Voor veel verschillende vogelsoorten vind het broedseizoen plaats tussen 15 maart en 15 juli. Nou ja, zo zien wij dat. De vogels zelf hebben hun eigen planning. Het broedseizoen voor de vogels varieert per vogelsoort én per jaar. Zo zijn de blauwe reiger en de bosuil vroege vogels en broeden moerasvogels en watervogels juist wat later. Tijdens de gehele broedperiode zijn de nesten en eieren wettelijk beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong.

Waar moet je rekening mee houden?

Houd rekening met de vogels zelf, de nesten én (uiteraard) de eieren. Dat vinden belangrijke natuurorganisaties zoals de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of It Fryske Gea. Ook de overheid kijkt hier streng op toe: de vogels zijn wettelijk beschermd. We noemen dit de Wet Natuurbescherming. Het spotten van vogels is één van de leukste dingen die je kunt beleven in het waddengebied. Maar doe dit dus altijd van een afstand waarbij je de vogels niet stoort én op aangegeven plekken zoals de vele vogelkijkhutten. Met een verrekijker kan je ze perfect zien.

Verder is het altijd belangrijk om op de aangegeven paden te blijven lopen. Daarnaast is het goed mogelijk dat je je hond meeneemt tijdens je wandeling. Hartstikke gezellig, maar hou 'm altijd aangelijnd. En vergeet niet om je afval gewoon thuis weg te gooien.

Wadvogels app

Met de handige app 'Wadvogels' van Vogelbescherming Nederland wordt het eenvoudig én leuk om vogels in het waddengebied te identificeren. De app biedt een uitgebreide vogelgids met 180 verschillende vogelsoorten die voorkomen in dit unieke gebied. Voor elke vogel is er een duidelijke beschrijving beschikbaar, inclusief de mogelijkheid om het geluid van de vogel te beluisteren. Een handige functie is de determinatiefunctie, waarmee gebruikers in slechts vier stappen de meeste vogelsoorten kunnen herkennen en benoemen. Hiermee ontdek je gemakkelijk de diverse vogelpopulatie van het waddengebied en leer je om de verschillende steltlopers, eenden en andere soorten van elkaar te onderscheiden en te identificeren. Je vind de app in de Appstore en Google Play.

Tekst: Visit Wadden
Foto's: Folkert Janssens | Vliris TV