VVV Vlieland
Menu
Search & book holiday homes and apartments

Select date or view All accommodations

Dijkversterking Waddendijk Vlieland

De Omringdijk op Vlieland, oftewel de Waddendijk, wordt in 2024 versterkt.

De bekende dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de zuidzijde van de Dorpsstraat en beschermt het eiland tegen de zee.  Op dit moment voldoet de dijk niet meer aan de veiligheidsnormen. Bij extreme stormen kunnen de stenen uit de dijk slaan en kan er een gat ontstaan. Daarom versterkt aannemer Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat de dijk. Hierbij wordt rekening gehouden met de zeespiegelstijging in de komende 50 jaar. Het werk wordt onder ecologische begeleiding uitgevoerd.

Op verzoek van de bewoners wordt de dijk niet verhoogd. In plaats daarvan wordt de dijk uitgebreid in de richting van de zee, met maximaal 10 meter over een lengte van ruim een kilometer. Aan de zeezijde van de dijk wordt een geasfalteerd fietspad aangelegd, dat zowel voor fietsers als voetgangers toegankelijk is. De huidige zetstenen worden hergebruikt. Omdat het talud langer wordt zal er extra basalt worden aangevoerd. Op de bovenkant van de dijk wordt, net als op de huidige dijk, een smal wandelpad gerealiseerd, waarbij de huidige klinkers weer worden hergebruikt. Aan de dorpszijde van de dijk wordt een pad gemaakt, zodat de woningen in de Dorpsstraat aan de achterzijde bereikbaar blijven.

De werkzaamheden starten in februari 2024. De planning is dat het project in september 2024 wordt afgerond en dat de nieuwe dijk in oktober 2024 dijkveilig in gebruik kan worden genomen. Gedurende de periode februari – september is de dijk niet toegankelijk voor publiek. De werkzaamheden zijn te volgen vanaf een uitzichtpunt in het midden van de dijk dat toegankelijk is via de glop vanuit de Dorpsstraat. In de periode mei – augustus 2024 worden er rondleidingen op de dijk zelf verzorgd, onder leiding van een gids. Meer informatie over dit project is te vinden op de website van de gemeente Vlieland: www.vlieland.nl